Duyurular

ESERİNİZİ TÜM DÜNYAYA DUYURUN! October 05 2014

İşte her bütçeye ve ihtiyaca uygun yayın paketlerimiz:

  

 

Sanat ve İnternet Dünyası October 05 2014

 

YAZI

BİR TÜRKİYE KİTAPLIĞI

YAZAN:

“Nesillerin üst üste okuduğu beş kitap yoktur Türkiye’de.”
– Ahmet Hamdi Tanpınar

Sosyolog Dellaloğlu bir röportajında bu sözü hatırlatıyor, bir de ekleme yapıyordu: “Bunu daha yatay söylersek, değişik kesimlerin okuduğu ortak beş kitap yoktur.” Bu çarpıcı gerçek üzerine, Dellaloğlu ile iletişime geçerek bize bu zor sorunun cevabını vermesini rica ettik: Peki herkes hangi kitapları okumalı? Ortaya seksen küsür kitaplık bir liste çıktı. Prof. Dr. Besim F. Dellaloğlu’nun kişisel tavsiyeleriyle temelini attığımız bu kitaplığa, siz de yorumlar bölümünde kitap tavsiye ederek katkıda bulunabilirsiniz.

SANATTAN SÖZ EDEN ROMANLAR

YAZAN:

Bu yazıda andığım romanlarda sanatçı ve sanat yapıtının sıradan insanı korkutan yanları öne çıkarılmıştır. Zapt edilmek istenen insanın içindeki fırtınadır. Uygarlık ve kötülük gibi kavramlar sanatın baş döndürücü kışkırtmaları karşısında sarhoş olur, bireydeki bu güç onu tanrısallaştırır. Sıradanlıktan, bayağılıktan, boşunalıktan kurtuluşu vaat eder sanat. Çünkü yirminci yüzyılın modernist hayalleri halen ak kor halinde küllerin içinde sıcaklığını sürdürmektedir.
Ancak şimdi yirmi birinci yüzyıldayız. Defalarca yerle bir olan iyimserlik, edebiyatta yerini soğuk ve acımasız bir gerçekçiliğe bıraktı…

EMİN DUR, EMİN OL

YAZAN:

“Görünen o ki beden dilimiz, insanlara bizim hakkımızda fikir vermekle kalmıyor, kendimize yönelik duygu ve düşüncelerimizi de etkiliyor. Bedenimiz, zihnimizi değiştirebiliyor.”

Sosyal psikoloji alanında çalışan Amy Cuddy, dünya çapında on altı milyon izleyiciye ulaşan TED konuşmasında, insanın kendini daha güçlü hissetmesini sağlamak için çok basit ve ilginç bir yöntem öneriyor: Sadece iki dakika boyunca duruşunuzu değiştirerek, duygu ve düşüncelerinizi de değiştirebilirsiniz, diyor.

BİR SANAT SOSYOLOJİSİ OLUŞTURMAK

YAZAN:

Sanat nedir? Sanatçı kimdir? Sanatı kimler izler? Neden bazı eserler “büyük” kabul edilirken, diğerleri dışlanır? Sanat eserlerine biçilen değer, zaman içinde neden ve nasıl değişir?
Sanatı toplumsal bir inşa olarak düşünen sosyologları, sanatı mucizevi bir dehanın ürünü olarak kabul eden nitel çalışmalarla bir araya getiren Goldberg’inBir Sanat Sosyolojisi Oluşturmak isimli kitabı, sanat hakkında kuramsal düşünmek isteyenleri akademik bir tartışma maratonuna davet ediyor.

FOTOĞRAFÇININ EĞİTİMİ: NELERİ YAP, NELERİ YAPMA?

YAZAN:

Fotoğrafçının Eğitimi kitabı, fotoğrafçılığın anlamını, gücünü, araçlarını ve ilkelerini irdeleyen elli yazıdan oluşuyor. Fotoğrafçılığı bir meslek olarak her açıdan ele alan bu kitapta öğrencilere, fotoğrafçılara ve fotoğraf meraklılarına yol gösteren birçok değerli ipucu bulunuyor. Yer verdiğimiz listede, aynı zamanda kitabın üç editöründen biri olan fotoğrafçı Charles H. Traub, birçok kullanışlı tavsiye veriyor ve fotoğraf dünyasının soğuk ve sıcak gerçeklerini sıralıyor.

YOUNG-HA KIM: SANATÇI OLUN, HEMEN ŞİMDİ!

YAZAN:

“Birçok kişi bu konu açıldığında gerilir ve karşı çıkar: ‘Sanat karın doyurmaz, zaten şu an meşgulüm. Okula gitmem lazım, iş bulmam lazım, çocuklarımı derse götürmem gerek…’ ‘Çok meşgulüm, sanat için vaktim yok’ diye düşünürsünüz. Hemen şimdi sanatçı olmamamız için yüzlerce neden vardır. Neden sanatçı olmamamız gerektiğini biliriz, ama neden olmamız gerektiğini bilmeyiz.”

HER TÜRLÜ TÜRKÇE SORUNU İÇİN EŞSİZ KILAVUZ

YAZAN:

Diyelim şehrinizde Oxford yoktu, Türkçe öğretmeniniz bir türlü atanmadı, anadiliniz Türkçe değil ya da Türk Dil Kurumu’na çoktandır güvenmiyorsunuz… Yine de dili doğru kullanmak için bir şansınız daha var: Metis Türkçe Sorunları Kılavuzu.

VİCDANİ RET KABUL EDİLİRSE KİM GİDECEK ASKERE?

YAZAN:

Hrant Dink Vakfı Yayınları tarafından yayımlanan Asker Doğmayanlar kitabı, Pınar Öğünç’ün Türkiye’de vicdani ret tartışmalarının öne çıkan 14 ismiyle yaptığı görüşmelerden oluşuyor. Kitap, vicdani retçilerin bireysel hikâyelerini, Türkiye’deki militarist duruşu ve insan hakkı mücadelesi olarak vicdani reddin tarihini anlatıyor.

MÜSTESNA ŞEHRİN İSTİSNAİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ

YAZAN:

Ayşe Çavdar ve Pelin Tan tarafından hazırlanan “İstanbul: Müstesna Şehrin İstisna Hali” kitabı, bir yandan, bugün tartışmakta olduğumuz kentsel dönüşüm süreçlerini anlamamıza yardımcı oluyor, bir yandan da bununla nasıl mücadele etmemiz gerektiğine dair farklı görüşleri, yöntemleri ve tartışma biçimlerini içeriyor.

FİLMLER ERKEKLİĞİ NASIL ÖĞRETİYOR?

YAZAN:

Colin Stokes toplumsal hayata sağlıklı bir şekilde uyum sağlayabilmeleri için erkek çocuklarına “kehanetle gelecek bir görevde tek başına savaşmak”tan başka bir yol gösteren, yeni bir erkeklik tanımı öğretilmesi gerektiğini savunuyor.

10 DAKİKA DİKKATİNİZİ VERMENİZ KÂFİ

YAZAN:

En son ne zaman tamamen hiçbir şey yapmadan vakit geçirdiniz? Dikkatlilik uzmanı Andy Puddicombe, zihniyle barışık bir hayat yaşayabilmesi için, herkesi günde sadece on dakika ayırmaya davet ediyor.

74468

BİLDİĞİN GİBİ DEĞİL

YAZAN:

“90’lı yıllarda Güneydoğu’da çocuk olmak” altbaşlığıyla 2011 yılında yayımlanan Bildiğin Gibi Değil, politik söylemlerin gizlediği ve örttüğü insan hikâyelerini derliyor. Arka kapak yazısının çok iyi ifade ettiği üzere, bu kitap içinde yer alan Kürt gençlerinin batılı akranlarına bir iç dökmesi olarak okunmalı. Barış için.