Hakkımızda
ELEKTRONİK KİTAP DEVRİMİ
Johannes Gutenberg'den
Fatih Projesi'ne
Artık herkes yayıncı ve herkes yazar olabilecek. Evet, yanlış duymadınız. E-KİTAP PROJESİ’yle artık siz de yayın dünyasında yerinizi almaya hazırlana-bilirsiniz. Nasıl mı? Çok kolay! Gelin şimdi size bunu nasıl yapabileceğinizin projesini anlatalım. Hemen hemen hepimiz çocukluğumuzdan beri hatırlarız. Türkiye’de ta Osmanlının son zamanlarından beridir hep bir şeylerde batıdan geri kaldığımızı ve bunun ceremesini çok ağır bedellerle ödediğimizi büyüklerimizden duymuşuzdur. İşte, bunlardan birisi de bilim ve teknikte geri kalmamıza neden olan matbaanın, yani basılı kitap yönteminin bize çok geç ulaşması olmuştur. Peki şimdi durum farklı mı? Pek değil, ama fırsatı kaçırmış sayılmayız. Çünkü elektronik yayın ve e-kitap devrimi Amerikada ve diğer batılı ülkelerde yaklaşık birkaç yıl önce başlamışken bizdeki yayıncılar bu durumun yeni yeni farkına varmaya başladılar. Fakat buna rağmen, pek çok yayıncının önyargılı davranması sebebiyle, durum yine Gutenberg’in matbaayı Osmanlıya getirmek istemesi ve buna karşı, boş ver!, bana ne! bunlar gavur icadı! gibi benzer boşvercilik ve söylemlerle yüzlerce yıl farkla geri kalmamıza sebep olan benzer bir önyargıyla karşı karşıyayız. Ama bu o kadar da önemli değil, çünkü artık e-yayıncılık var ve yavaş yavaş yayın dünyası da teknolojiye ayak uydurmaya başladı. Peki e-kitaplar sağlıklı ve ekonomik mi? Tamamen evet. Çünkü bu sayede hem doğaya dost bir proje ile onlarca ağacın yok olması önleniyor ve hem de kitabınızın maliyeti çok daha ucuza geliyor. Bu işin felsefi kısmı. Gelelim teknolojik boyutlarına. E-kitap fiziki kitabın yerini alacak mı? sorunusa gelince, kısa vadede değil ama uzun vadede evet. Çünkü e-mürekkep (e-ink) teknolojisi çok keyifli bir okuma imkanı sunuyor. E-kitap cihazları, bildiğimiz LCD ekran gibi görüntüyü ışıkla değil, mürekkebi ekrana yansıtarak veriyor. Bu sayede kitap sayfasından da net bir görüntü çıkıyor ortaya. Gözü yormuyor, enerjiyi sadece ekrandaki görüntü değişirken harcadığı için de çok uzun pil ömrü sunuyor. Şu anda bu ekranı sadece bir firma üretiyor. Ama bu ekranın renklileri üzerinde de çalışıyor. Yani teknoloji çok çabuk ilerliyor. Bundan 2-3 sene sonraki e-kitap okuma cihazları çok daha gelişmiş olacaktır.
KİTABIN TARİHSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ
:
Programında Genel Koordinatörümüz Murat UKRAY, e-KİTAP Teknolojisi ile Türkiye'de ve Dünya'da e-Kitap ve Geleceğini anlatıyor..
:
Kitapların olmadığı gelecek zamanda genç bir çocuk, dışarıdaki terk edilmiş dükkânları keşfetmek ister. Çok eski bir kitapçıya girer ve içeride 25 yıldır müşteri bekleyen bir kitapçı ile karşılaşır... Bağımsız kitapçıların durumunu fantastik bir hikâye ile gözler önüne seren bir kısa film...
Bundan 671 yıl önce Mainz’de ilk matbaayı kuran Gutenberg, dünyayı değiştirecek bir devrim başlattığını bilmiyordu sanırım. Ama bugün, bu uzun sakallı, çatık kaşlı onbeşinci yüzyıl beyefendisinin başlattığı yayın devrimi Projesi ve basılı kitap tekniği, şimdilerde öncülüğünü yaptığı “Elektronik” devrimin sadece yayın piyasasını değil; kitap okuma ve yazma deneyimini de kökten değiştireceğini bilmiyordu herhalde. Peki bu devrim, edebiyat kültürünü, zevkini, yazarla okur arasındaki o görünmez ama çok kuvvetli ilişkiyi de değiştirecek mi? Devrimin sınırlarını bence en iyi çizenlerden biri Jason Epstein. New York Review of Books’un son sayısında mealen şöyle yazdı: “Dijitizasyon, herkesin kendisini bir yayıncı olarak tanıtabileceği ve herkesin yazar olduğunu iddia edebileceği bir dünyayı mümkün kılıyor. Bu dünyada okurla kitap arasındaki geleneksel filtrelerin hepsi yok olup gidecek ve sadece o asıl, o nihai filtrenin hükmü sürecek. Bu filtre, insanın okunamaz olanı okuyamamasıdır. Jeles Vern’in “Deniz altında 20 bin fersah” ve Daniel Defoe’nin “Robinson Cruso”sunun aynı elektronik uzayı paylaştığı düşünmek ve bu sanal piyasada, neyin kalıcı olacağını sadece ve sadece yazarın yazdıklarını okutabilme kudreti belirleyecektir.”
Epstein’ın bu konuyla ilgili diğer satırlarını, onun da yerden-tavana kitap kaplı odaları seven, sayfalarına dokunup notlar düşebildiği, lekeler bırakabildiği ciltlerden vazgeçmekte zorlanan bir “okur” olduğunu bilerek okuyun bence. Kâğıda, mürekkebe bunca tutkunken “dijitalizasyon” denen telaffuzu bile zor o süreçten de heyecan duyabilen bir adamın, yeni devrimin kuracağı elektronik düzende, başta yayıncının marifeti olmak üzere, okurla yazar arasındaki bütün engellerin ortadan kalkacağını hatırlatması, benim gibi sizi de rahatlatabilir o zaman. Yazının kudretinin tek hükümran olacağı cesur yeni dünyaya “merhaba” derken, Epstein’ın, benim gibi yeniliklere meraklılar için yarattığı makineye de şükran duyabilirsiniz tabii. Adı, Espresso Book Machine.. Otomatik kahve makinesine benzer bir kitap makinesi yani. Elinizdeki elektronik tableti alıp, kısa süre içinde, o tabletteki kitabın basılmış, ciltlenmiş halini geri veriyor. Size ise artık arkanıza yaslanıp meşrebinize göre, bir fincan çay, bir bardak portakal veya bir kahve alarak kitabınızın yayın dünyasıyla buluşmasını izlemek kalıyor..
E-kitap Nedir?
(Kısaca e-kitap Bilgisi ve Teknolojisi)
-Elektronik kitap veya e-kitap her türlü bilgisayar çeşidinde okunabilmesi için özel olarak tasarlanmış bir bilgisayar dosya formatıdır.
-e-kitap, basılı benzerinin bütün özelliklerini (kâğıt hariç) kapsamakla birlikte ek olarak ses, görüntü (video) ve etkileşimli bağlantıları da içermektedir.
-e-kitap, kolaylıkla internetten çekilebilecek, elektronik posta ile gönderilebilecek durumdadır. Ayrıca diskette ve cd-rom olarak da okura ulaşabilir.
Çok kolay güncellenmesi, kolay taşınması, depolanma sorununun olmaması, baskı maliyetlerini ortadan kaldırması, ses, video ve etkileşim olanaklarının bulunması gibi e-kitabın birçok avantajı vardır.
Neden e-Kitap ?
Yazın dünyası son yıllarda yeni bir kitap biçimi ile tanışmıştır. Kitap ile ilgili herkesin önünde yeni ufuklar açan bu yeni olgu 'elektronik kitap'tır. Kâğıda basılmaya ihtiyaç duymadan, bir elektronik kitap okuyucusu veya bir bilgisayar yardımıyla okunabilen elektronik kitapların basılı kitaplara göre bazı avantajları şöyle sıralanabilir:
- Kâğıt, cilt, baskı maliyetleri olmadığı için basılı kitaplara göre çok ucuzdur.
- Internet üzerinden dağıtılabildikleri için istenen kitaba dakikalar içinde sahip olunabilir.
- Basılı kitapların karşılaştığı dağıtım ve sergilenme imkânı bulma sıkıntıları yoktur.
- Depolanması ve taşınması kolaydır.
- Kitap içinde sözcük taraması kolayca yapılabilir.
Ayrıca, ülkemizde edebiyata meraklı, öykü, şiir, roman dalında özgün eserler veren birçok yazar bulunmaktadır. Ne var ki ekonomik koşullar yüzünden yayınevlerimiz artık her zamankinden daha seçici davranmakta ve bu yazarların ancak çok küçük bir kısmı eserlerini yayımlatma şansı bulabilmektedir. Elektronik kitap bu açıdan da yayın dünyasının önünde yeni bir ufuk açacak, birçok eser, maliyeti düşük olan elektronik kitap biçiminde yayımlanma şansı bulabilecektir.
İşte bütün bu avantajları göz önüne alan e-Kitap Proje ekibimiz, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, türk yazarlarımızın yayınlama olanağı bulamadıkları kitaplarını türk ve dünya okuyucusuyla buluşturan, aşağıda listesi verilen dünya çapıdan geçerli tüm dosya formatlarına dönüştürülen bir e-kitap yayınlama ve ayrıca POD (talebe göre kitabın basılı formatını) da okurla buluşturabilme imkanını sunarak, dünyaca bilinen en önemli yayıncı kuruluşlarda kitabınızı yayınlama imkanı sunuyor. Ayrıca sitemiz, Elektronik kitapların ve elektronik içeriğin gelişimini desteklemek, yazarlara fırsatlar yaratabilmek amacı ile sadece e-kitaplar ile katılınabilinen bir yayın sistemini okura sunuyor..
Kindle e-Book Tasarımlarımız:
Amazon.com'un dünyada en çok tercih edilen ekitap formatı olan . Mobi uzantılı Kindle ekitap kalitesinde de, ekitap projesi dünya standartlarındaki bir teknolojiyi kullanarak .mobi formatındaki ekitabınızı hazırlamaktadır. Benzer şekilde, bu ekitap türünde de, özel ISBN numaranız eklenir ve telif hakları ile "yazar hakkında" bölümleri eklenerek sayfanız da girişinde yer alır. Eğer kitabınızda geçen kaynak web siteleri veya linkler varsa, bunlar da ayrıca kod olarak kitaba gömülerek üst düzeyde bir kaliteli KİNDLE oluşturulmuş olur.
BASILI KİTAP TEKNOLOJİLERİMİZ:
e-Kitaplarda olduğu gibi, BASILI kitapta da en üst düzeyde bir kaliteyle kitaplarınız hazırlanarak satış sayfalarınız ve kitap kapak ve iç tasarımlarınız oluşturulur. Bunun için detaylı bilgileri sitemizdeki "Kapak Tasarım ve Maliyet Şablonları" kısmından bulabilirsiniz.
KİTAP İÇ TASARIM ŞABLONLARIMIZ
Bize hazır halde, buradaki şablonlardan kitabınıza uygun olanı seçip indirerek düzenlediğiniz kitabınızın iç sayfa ve kapak tasarımını kendiniz düzenleyip gönderebileceğiniz gibi; ham haldeki Word dosyanızı bize gönderip bu şablonlardan hangisine uygun olarak, yani hangi ebatta kitabınızı yayınlatmak istediğinizi bildirerek kapak tasarımını tamamen bize bırakabilirsiniz. Sizin için bu iç sayfa ve kapak tasarımı cüz’i bir ücret karşılığında biz yapabiliriz. e-Kitap tasarımınızı ise biz ücretsiz yapmaktayız.